Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Jesteś w ciąży i pijesz kawę?!

Kofeina może być szkodliwa dla płodu jak ostrzega Agencja Do Spraw Standardów Żywności (Food Standards Agency). Kobiety w ciąży powinny spożywać nie więcej niż dwie filiżanki kawy dziennie. Inaczej ryzykują, że urodzą dziecko z niedowagą.

Agencja, która na co dzień zajmuje się ustalaniem standardów dot. żywności i żywienia, wydała nowe zalecenia w oparciu o badanie naukowe. Badanie wykazało związek pomiędzy kofeiną a niską wagą urodzeniową noworodków. Noworodki z niedowagą są narażone na większe ryzyko przedwczesnej śmierci albo mogą cierpieć na inne problemy związane z ich rozwojem w późniejszym wieku. Ponadto picie kawy podczas ciąży zwiększa ryzyko poronienia i wad wrodzonych.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Większość dorosłych Polaków w mniejszym lub większym stopniu cierpi na choroby przyzębia – dowodzą najnowsze badania medyczne. Z badań opinii wynika jednak, że społeczna świadomość istnienia problemu oraz metod przeciwdziałania i leczenia jest niewielka. Tymczasem lekarze potwierdzają związek między chorobami przyzębia, a poważnymi chorobami ogólnoustrojowymi, typu cukrzyca czy choroby sercowo-naczyniowe.

Z badań epidemiologicznych, przeprowadzonych w 2011 roku pod kierownictwem prof. dr hab. n. med. Renaty Górskiej, wynika, że zaledwie 1,7% Polaków ma całkowicie zdrowe dziąsła i nie wymaga interwencji stomatologicznej1. Przeważająca część społeczeństwa odczuwa większe bądź mniejsze dolegliwości wynikające ze złej kondycji dziąseł. Zaawansowane zapalenie przyzębia2, potocznie zwane zaawansowaną paradontozą, zostało zdiagnozowane u ponad 17% osób poddanych badaniom. Natomiast ponad 18,5% Polaków należy poddać kompleksowemu leczeniu przyzębia.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Opioidami określa się grupę związków, które wykazują powinowactwo do receptorów opioidowych znajdujących się w różnych strukturach mózgu, w rdzeniu kręgowym i na komórkach tkanek obwodowych (m.in. przewodu pokarmowego, układu moczowego, nasieniowodu).

      Wśród receptorów opioidowych wyróżniane są trzy podtypy: μ (mi), κ (kappa) i δ (delta). Pierwszy z nich wiąże morfinę, a drugi cyklazocynę. Nazwa receptora δ pochodzi od powrózka nasiennego (vas defferens) myszy, w którym go po raz pierwszy wykryto. Receptor σ (sigma) wiążący N-allilonormetazocynę (SKF 10047) obecnie nie jest zaliczany do receptorów opioidowych, ponieważ naltrekson (antagonista receptorów opioidowych) nie blokuje skutków jego pobudzenia.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

Zaburzenia odżywiania są silnie związane z psychiką. Osoby chore obsesyjnie myślą o jedzeniu, swojej masie ciała i wyglądzie. Etiopatogeneza zaburzeń odżywiania jest wieloczynnikowa. Swój udział mają nie tylko wspomniane czynniki psychologiczne, ale również biologiczne i społeczne. Wbrew powszechniej opinii schorzenia te nie dotyczą wyłącznie kobiet, ale coraz częściej stają się także problemem mężczyzn. Najczęstszymi zaburzeniami odżywiania są jadłowstręt psychiczny i żarłoczność psychiczna.

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna

Można rzec, że rak stał się naszą codziennością. Wciąż jesteśmy bombardowani najnowszymi doniesieniami o odkryciach z dziedziny walki z chorobą oraz o kolejnych tysiącach ofiar śmiertelnych, jakie za sobą pociągnął. Ten natłok informacji z jednej strony powoduje nasze zobojętnienie na ten problem, a z drugiej strony- napawa nas lękiem o to, że rak i śmierć to synonimy. Poniżej udowodnimy, że wcale nie musi tak być!